Biserica parohială din Tazlau are hramul Sfânta Treime şi se înalţă în vatra satului, într-un frumos peisaj de munte, străjuită de crestele Măgura şi Chetronia.
Localitatea Tazlău se află situată pe malul râului cu acelaşi nume, la o distanţă de 35 km de oraşul Piatra Neamţ, ea făcând trecerea între judeţele Neamţ şi Bacău. ”Sat de munte, sat plin de viaţă cu aerul său curat, îmbibat cu esenţa bradului, a molidului şi a fagului, îţi dă sănătate trupească şi linişte sufletească, îţi încântă privirile prin vederea culmilor de munţi ce se înşiră ca un lanţ de jur împrejur, iar pe la spatele lor alţii se înalţă falnic întrecând în înălţime pe cei întâi. (...) Iaca aşa privirea se pierde pe vârfurile munţilor, care cu brazii lor înalţi şi veşnic verzi se împreună în depărtare cu cerul, iar mintea contemplând trece de la verzuiul codrilor la albastrul cerului.(...) Mare eşti Doamne şi minunate sunt lucrurile Tale!” (pr. Vartolaş Gheorghe)
Lucrările de zidire a noului locaş de cult au început sub purtarea de grijă a preotului paroh Bălăiasa Cezar (trecut la Domnul în anul 2001), împreună cu preotul II Petruţ Dumitru, cu aportul şi sprijinul permanent al enoriaşilor, al Primăriei şi al Ocolului Silvic din comună.
Începând cu 2003 s-au realizat activităţile de împodobire a bisericii cu catapeteasmă, iconostase şi străni sculptate de d-l Stănoaia Ionel şi soţia acestuia Stănoaia Ana Maria şi s-a finalizat pictura în frescă a locaşului de cult de către d-l Istrate Ciprian şi echipa sa.
În anul 2008, cu purtarea de grijă a Înalt PreaSfinţitului Teofan Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, s-a oficiat slujba de sfinţire a bisericii parohiale, în prezenţa unui sobor de 35 preoţi şi a unei mulţimi binecuvântate de credincioşi şi pelerini, aducându-se slavă Lui Dumnezeu pentru toate binefacerile Sale.